Міцелій «Опеньок Зимовий» 10 г
Гриб «Опеньок Зимовий» Flammulina velutipes
Шапкові гриби, що належать до сімейства Рядовкові. Дані плодові тіла дуже цінуються серед багатьох грибників, адже вони мають приємний і ніжний смак, тому широко використовуються в кулінарії. Вони чудово підходять для таких процесів як маринування та соління. З них готують також різні супи та соуси. Однак деякі вважають за краще не мати справу із зимовими опеньками, тому що в процесі готування вони стають слизовими, хоча на смакові якості страви ця особливість ніяк не впливає.
Інша назва для зимового опенька - фламуліна бархатистоніжкова. Воно свідчить про характерну особливість зовнішнього вигляду даного плодового тіла. Щодо їстівності, то його відносять до 4 категорії. Це означає, що гриб потребує обов'язкової термічної обробки.
Капелюшок: округло-опукла, з віком набуває плоску форму. Діаметр від 2 до 8 см, однак деякі великі екземпляри можуть досягати 10 і навіть 12 см. Колір шапочки варіюється від жовтого або медового до оранжево-коричневого. У більшості випадків краю капелюшки мають світліший відтінок, ніж центральна зона. Слизова гладка, при невеликому висиханні набуває глянцевий вигляд.
Ніжка: циліндрична, трубчаста, щільна, м'яка, висотою 3-8 см, товщиною до 1 див. Верхня частина має більш світлий відтінок (жовтий), а нижня – більш темний (коричневий або червоний).
М'якоть: тонка, жорстка нижнього краю ніжки і більш м'яка у капелюшки. Біла або світло-жовта, з слабо вираженим приємним запахом і смаком.
Платівки: рідкісні, трохи прирослі до ніжки, іноді укорочені. Колір пластинок у молодих особин коливається від кремового до жовтувато-білого, з віком темніють.
Вирощування:
Субстрат
- Для одного субстратного блоку об'ємом 2 л знадобиться 230 г сухої лушпиння соняшника або 200 г сухих тирси. До них додають 70 г зерна (овес або ячмінь), чайну ложку крейди або вапняної муки.
- Субстрат перемішують і замочують у надлишку води, потім варять 45 хвилин. Зайву воду зливають через сито. Отриману суміш підсушують 20 хвилин на сковороді або деку на малому вогні так, щоб вона не горіла. Вага відвареного і злитого субстрату після підсушування зменшиться на 20%.
- Оброблену суміш фасують в ємності. Чистої столовою ложкою кладуть ще теплий субстрат в чистий поліетиленовий пакет об'ємом не менше 2 л або в скляну банку ємністю 1 л Банки заповнюють до 0,8–0,9 їх обсягу.
- Не виймаючи з пакета, субстрат охолоджують до температури нижче 25°С. В чистому приміщенні без пилу, на чистому столі чистими руками розминають зерновий міцелій. У прочинене горло мішечка насипають на поверхню субстрату 20 г міцелію, ущільнюють. В горло пакета вставляють пробку діаметром 3 см з стерилізованої вати або з нового (не б/у) синтепону, затягують шпагатом. Банки закривають кришками з отвором діаметром 2 см і вставленої в нього ватною або синтепоновим пробкою.
- Пакети розміщують на полицях при температурі 12-20°С. Через місяць субстрат готовий до плодоношення: він стане щільним і більш світлим, з горбиками на поверхні (зачатки плодових тіл). Переносять блоки до місця їх майбутнього плодоношення акуратно, не виймаючи ватної пробки, не пошкодивши поверхні. Для росту грибів в приміщенні з температурою вище норми потрібен холодний шок. Ємності з субстратом на 3-5 днів поміщають в холодильник або місце з низькою температурою (4-8°С), потім переносять в приміщення (температура 12-16°С). Можна судини з пророслим міцелієм помістити на 3 години в морозильну камеру або взимку на вулицю. Потім залишити їх у холодному місці з температурою 1-5 ° С (холодильник) на 2-3 дні, потім перенести в приміщення. Через 3-4 дні з'являться дрібні гриби.
Вирощування на деревині:
Цей спосіб є використанням як субстрату деревину. У домашніх умовах опінок вирощують на деревині листяних порід - осині, тополі, вербі, березі, горіху, яблуні, сливі тощо. Деревину використовують як зрізану у вигляді прядів, так і на корені живого дерева. На відстані 15-20 см один від одного роблять пропили або свердлять отвори глибиною 3-5 см і діаметром 2-3 см по всьому периметру пенька. Пропили або отвори заповнюють грибницею.
Гриби висаджені на деревині зростають 5-6 років. Один пакет досить на 60-70 кг деревини.
Термін придатності міцелію 5-7 років. Зберігати в сухому місці.
Основні | |
---|---|
Виробник | Насіння країни |
Країна виробник | Україна |
Вид грибів | Опеньок зимовий |
Тип продукції | Міцелій грибів |
Користувальницькі характеристики | |
Замовлення кратно | 10 шт |
Використати до | 12.2026 |
- Ціна: 19,50 ₴
- Мінімальне замовлення: 10 шт.